preload

Počas veľkonočných sviatkov máme zatvorené. Radi vás uvidíme opäť 2. apríla.

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Výroba lezečiek Ocún

Výroba lezečiek Ocún

3. august 2017

výroba lezečiek Ocún

Výroba lezečiek Ocún

Čím všetkým prejdu Vaše lezečky pred tým ako v nich začnete pätovať a špičkovať? Pokiaľ Vás zaujíma výroba týchto skvelých topánok v Bělé pod Bezdězem, tak čítajte ďalej...

Dobre utajená výroba

Dielňa v ktorej sa vyrábajú Diamondy, Ozony a ďalšie lezečky z produkcie Ocún, je schovaná na námestí v Bělé pod Bezdězem. Nič nenasvedčuje tomu, že tam je. Nie je tam žiadna zavesená reklama. Je to nenápadná ulička v ktorej keď poklopkáš po tej správnej tehle, tak sa dostaneš dnu.

Ocún má dnes viac ako jednu dielňu, no táto je historicky najstaršia. Celý príbeh tejto značky sa začal tu a je s dielňou pevne zviazaný. Vývoj nových lezečiek sa odohráva v blízkom Hradišti a prototypy sa stále šijú v Bělé.

Keď tam vstúpiš tak ťa ovládne zvuk šijacích strojov, teplé svetlo a a jemný zápach lepidla. V šijacej dielni sa odohráva prvá polovica výrobného procesu. Šijú sa tu tzv. zvršky. To sú textilné časti lezečiek.

 Výroba lezečiek Ocúň

Anatómia lezečiek

Pre pochopenie výrobného procesu je potrebné rozdeliť lezečku na dve časti, ktorým hovoríme vrch a spodok. Za vrch sa označuje všetko čo je z textilu, alebo kože. Spodok je gumenný. Toto delenie rešpektuje aj dielňa, ktorá je v Bělé v dvoch susediacich miestnostiach. Keď sú vrchy hotové, tak sa v krabiciach prenesú do spodnej dielne, kde sa natiahnu na kopytá, ktoré im dajú výsledný tvar. Na ne sa potom prilepí gumená podošva.

Aby to nebolo také jednoduché, vkladá sa medzi vrch a podošvu ešte medzistielka z termoplastického materiálu. Nie je príliš veľká, ale z hľadiska výsledných vlastností lezečky je kľúčová, pretože určuje jej tuhosť. Tuhšia lezečka sa viac hodí na menšie stupy, zatiaľ čo mäkšia na platne, kde sa lezie na trenie a styčná plocha lezečky so skalou je väčšia.

 výroba lezečiek Ocún

Neunáhliť proces schnutia

Každému páru topánok trvá tri dni, kým absolvuje celú procedúru vzniku. Je to hlavne z toho dôvodu, že medzi jednotlivými krokmi treba čakať – než vyschne lepidlo, ktorým je natretá časť gumy. Pokiaľ by sa nepočkalo, lezečky by sa skôr rozlepili. „Táto vec sa nedá urýchliť. Jedine na úkor kvality,“ hovorí vývojár lezečiek z Ocún Martin Sedlák.

Z tých troch dní, ktoré topánky trávia v „inkubátore“ sa vyrábajú priemerne 80min. čistého pracovného času. Zbytok je schnutie. Výsledný čas je ovplyvnený premennými faktormi, ako je zložitosť daného modelu, skúsenosť a zručnosť jednotlivých ľudí v dielňach.

Výroba lezečiek Ocún

Medzi šijacími strojmi

Zamerajme sa teraz na začiatok výroby v šijacej dielni. Prvým krokom na ceste k ušitej lezečke je vyseknutie jednotlivých dielov z kože (prírodnej alebo syntetickej) podľa hrán šablóny. Nože sa položia na vybraný materiál a vyseknú sa podľa nich tie základné diely. Na jednu topánku potrebujeme cca sedem dielov vrchného materiálu.

Vyseknuté diely sú ušité do určitého páru a takto putujú ku krajčírom. Práca je systematicky naplánovaná tak, aby zabrala čo najmenej času. Krajčírky sedia pri šijacích strojoch v dvoch radách, sústredene sa pozerajú pod svoje ruky aby všetko dobre prešili. Do monotónneho zvuku strojov im hrá rádio a občas prehodia medzi sebou zopár slov, alebo niekto zavtipkuje.

Možno ťa to prekvapí, ale výroba lezečiek je čisto ručná práca. Žiadna výrobná linka by nezvládla tak dobre to, čo majú krajčírky v dielni roky trénovaný cit v prstoch. Aby neupadli do rutiny tak sa striedajú pri jednotlivých modeloch – každá krajčírka vie ušiť všetky modely. Tým, že si ich medzi sebou prehadzujú, je dosiahnutá aj určitá spravodlivosť. Nie je totiž tak náročné ušiť roztomilé detské topánky Hero, ako niektoré komplikované výkonnostné modely.

Výroba lezečiek Ocún

Z kože alebo vegánske? 

Každý materiál má svoje pre a proti. „Prírodná koža je o niečo príjemnejšia na nosenie, preto z nej robíme vnútro. Syntetická koža má oproti tomu výhodu tvarovej pamäti – vyťahá sa na nohe, ale potom sa vráti do pôvodného tvaru,“ vysvetľuje Martin. Celokožené lezečky sú pohodlné, ale rýchlo sa vyťahajú a stratia tvar. V dobrých trvanlivých lezečkách bývajú oba materiály vhodne skombinované.

Sem-tam príde do dielne požiadavka na ušitie vegánskych lezečiek. Pár modelov bez kože v ponuke máme, ale to sú lezečky skôr pre začiatočníkov, ktorí sa nezameriavajú na maximálny výkon. Pokiaľ si nejaký lezec zmyslí, že by chcel vegánske Oxi alebo Ozony, tak krajčírky v dielni vymenia vrchný materiál, ktorý neobsahuje živočíšny pôvod.

V hornej dielni sa už len našívajú obúvacie putká, suché zipsy a iné drobnosti. Všetky zvršky sa označia štítkami a dajú sa do krabíc, ktoré potom smerujú späť do spodnej dielne.

Výroba lezečiek Ocún

Kopyto, platí to

Spodná dielňa je o niečo väčšia. Regály na kolieskach s natiahnutými lezečkami na kopyte sú doslova všade. Pomedzi ne sa pohybujú špecializovaní pracovníci.

Ako sme už hovorili, kopyto určuje výsledný tvar lezečky. Že na ňom veľmi záleží, Ti povie ktokoľvek z oboru. Navrhnúť dokonalé kopyto je niečo ako nájdenie svätého grálu – až na to, že jeden nikdy nestačí. Každé kopyto je iné. Čo sedí jednému, nemusí druhému a naopak. To čo funguje u začiatočníckych modelov, neplatí u výkonnostných. Iný tvar majú ženské a iný mužské modely.

Lezečky, na ktorých chcete ustáť miniaturné stupy, sa šijú na kopytách, ktoré na pohľad popierajú anatómiu chodidla. Prečo to tak je, sa dá jednoducho vysvetliť. Majú pevne obopnúť chodidlo a podporiť distribúciu vnútorných síl tak, aby sa aj najmenšou časťou topánky dalo udržať na skale. Takéto lezečky sú ale omnoho tuhšie. Na druhej strane lezečky na platne sú mäkšie a tým pádom, lepšie držia na trenie. V takejto situácií veľmi záleží na kvalitách spodnej gumy.

Výroba lezečiek Ocún

Gumová alchýmia

Guma je veľká téma sama o sebe – jej priľnavosť, životnosť. Nájdu sa aj takí lezci, ktorí dokážu o gume hovoriť s takým oduševnením ako o krokoch v ťažkej ceste.

Ocún na svoje lezečky dáva svoje vlastné gumové zmesi. Ich vývoj sa odohráva doma v Česku a na testovaní spolupracuje mnoho lezcov, ktorí lezú na rôznych povrchoch akými sú piesky, vápence, na žule ale aj na umelej stene. Svoje postrehy si zapisujú a potom ich odovzdávajú vývojárom. Testujú ich aj naslepo – na každú lezečku dostanú inú zmes a vďaka tomu sú ich postrehy nezaujaté. Celý vývoj je dlhodobým úsilím o dosiahnutie čo najlepších výsledkov. 

Aby bolo možné gumu na lezečky prilepiť, potrebujete natrieť zvršok lepidlom. To je práca, ktorá vyžaduje precíznosť – musí to byť správne hrubá vrstva a musí byť iba tam kde bude potom aj guma. Aj tu je treba pripraviť dopredu. Opäť sa strihajú pre každý model a veľkosť unikátne. Guma je tak opracovaná, aby povrch dobre vsiakol lepidlo a potom dobre držala. Jednotlivé diely sa od seba líšia nielen tvarom ale aj zložením – iná guma sa používa na okopovú zónu a iná na spodok lezečky. Keď je guma nalepená a pevne drží, tak sa ešte obrusuje a čistí. Na čistú podošvu sa nakoniec umiestnia logá. S nimi sú lezečky hotové.

Výroba lezečiek Ocún

Pripravené do skál

Čo ostáva? Už ich iba zabaliť do krabíc, odviesť do hlavného skladu a odtiaľ rozviesť do obchodov kde čakajú na Vás, aby ste ich vzali prevetrať.

Lezečky Ocún

Lezecké vybavenie značky Ocún

Výroba lezečiek Ocún

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €