preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Ako si vybrať správnu turistickú obuv

Ako si vybrať správnu turistickú obuv

Ako si vybrať správnu turistickú obuv

Takmer každý pozná ten pocit, že napriek krásnemu počasiu a skvelej partii si nedokážeme vychutnať naplno krásy turistiky. Problémom často býva nesprávna obuv, ktorá nás buď tlačí alebo sa nám vyzúva. Výsledkom sú boľavé otlaky, prípadne pľuzgiere. Pozrite si naše tipy, ako vybrať správne turistické topánky:

 

Ako si teda správne vybrať topánky na turistiku?

Základom je zhodnotiť kam najčastejšie vedú naše kroky. Je veľký rozdiel medzi vysokohorskou turistikou v exponovaných terénoch alebo vychádzkami do lesa. Doležitá je aj otázka váhy batohu. Či to bude malý batoh na jednodňovú turistiku alebo veľký, podstatne ťažšie naložený batoh na viacdňové túry. Turistické topánky sa rozdeľujú do viacerých kategórií. Jedným z menej používaných rozdelení je označenie podľa tvrdosti podrážky (písmenami A - mäkká podrážka, B, C, D - horolezectvo, prípadne alpinizmus). Výpovednejšiu hodnotu a prehľadnejšie rozdeľovanie topánok je podľa aktivity, na akú sa budú využívať. Tento spôsob využívame aj u nás.

 

Hiking

Turistické topánky z kategórie hiking sa využívajú na ľahšiu turistiku prevažne v lesnom teréne po upravených chodníkoch. Túto obuv je možné používať aj na bežné nosenie, či už v lete alebo v zime. Vybrať si môžte z vysokých aj nízkych modelov, podľa ročného obdobia a vašich preverencí.

Topánky na ľahšiu turistiku.

 

Trekking

Topánky s tvrdšou podrážkou, ktorá je potrebná na vysokohorskú turistiku. Vhodná na kamenistý terén. Vďaka odolným a trvácnym materiálom je mierne ťažšia ako obuv v kategórii hiking. Pre viacdňové túry s ťažkým batohom po skalnatom teréne, zvoľte radšej vyšší model. Ak zháňate univerzálnu topánku, odporúčame si vybrať z tejto sekcie.

Topánky na náročnejšiu turistiku v horskom prostredí.

 

Approach

Topánky určené na ferraty, prípadne na menej náročné lezenie. Vyznačujú sa veľmi pevnou podrážkou a pevnou špičkou, ktorá sa označuje ako Climbing zóna. Šnurovanie topánky je potiahnuté viac k špičke, čo zabezpečuje lepšie sťahovanie a cit v obuvi.

Technické polovičné topánky na pohyb v skalnatom teréne a na ferratách.

 

Expedičná obuv

Expedičný druh topánok určených na vysokohorskú turistiku. Funkciou sú podobné kategórii approach, ale sú vyššie, aby lepšie zabezpečovali fixáciu členka. Keďže ide o veľmi technickú topánku väčšinou väčšiu časť materiálu tvorí textil, ktorý je extrémne oderuodolný a ľahší ako koža.

Expedičné topánky na náročné vysokohorské túry.

 

Ak ste si zvolili kategóriu topánok o aké máte záujem, ďalším veľmi dôležitým krokom je vybrať si správny strih a veľkosť topánok. 

Postup pri výbere správnej veľkosti a strihu topánok

- topánky skúšajte na ponožky, ktoré budete nosiť na turistiku

- vždy ich skúšajte obe a poriadne si ich zašnurujte

- poprechádzajte sa v nich najprv po rovine, nesmú sa vyzúvať, ani tlačiť

- využite šikmú rovinu, ktorá by nemala chýbať v žiadnom kvalitnom outdoorovom obchode: smerom hore sa nesmie topánka vyzúvať, smerom dole sa nesmú prsty dotýkať prednej časti topánky.

Starostlivosť o topánky

Keď si vyberiete svoje turistické topánky, je potrebné sa o ne starať, aby boli verným partnerom po dlhé roky. 

Umývanie

Základným ošetrením je pravidelné umývanie. Nikdy nenechávajte svoje topánky dlhodobo zablatené alebo znečistené posypovou soľou. Umyť ich môžete klasicky pod tečúcou vodou pomocou handričky alebo hubky. 

Impregnácia

Ak máte topánky s Gore-Tex membránou používajte len prostriedky určené na tento druh topánky. V opačnom prípade sa môže membrána upchať, čo spôsobí zníženie priedušnosti obuvi. Impregnáciou predlžujete životnosť membrány, keďže znižujete tlak vody, ktorá na ňu pôsobí. Pri kožených topánkach je obzvlášť dôležitá pravidelná impregnácia, aby nedošlo k vysušeniu kože a tým k jej popraskaniu.

Viac o tom, ako sa starať o vaše turistick topánky sa dozviete v našom blogu.

Druhy impregnácie

Impregnácia vo forme spreja  - výhodou je ľahšie nanášanie na obuv. Nevýhodou je nižšia životnosť impregnácie na topánke. Je vhodný na všetky typy obuvi 

Impregnácia na vodnej báze - výhodou je dlhšia životnosť impregnácie na obuvi oproti sprejovej forme. Balenia sa rozlišujú podľa materiálu z akého je obuv vyrobená, napr. koža/textil, nubuk...

Impregnácia voskom - využíva sa na celokožené topánky. Výhodou je, že okrem samotnej impregnácie kože ju aj vyživí, čím sa predĺži životnosť turistickej obuvi.

Pozrite si našu ponuku imregnácii na topánky.

Pri kúpe turistických topánok je dôležité myslieť na to, že Vás nohy nosia celý život a že si topánky nekupujete na 1 alebo 2 roky. Preto je dobré zainvestovať do kvalitnej obuvi, aby bola partnerom na túrach a nie dôvodom prečo na hory pozeráte iba z hotela, či penziónu.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €