preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Ako si správne vybrať spacák

RADÍME VÁM

Ako si správne vybrať spacák

27. september 2023

Páperový, múmiový, syntetický, trojsezónny, dekový... Ak uvažuješ o kúpe spacáku, určite si sa s týmito pojmami stretol. Ako však vybrať ten správny? Treba si uvedomiť, že univerzálny spací vak neexistuje a v prvom rade si musíš zodpovedať pár otázok.

V akých podmienkach v ňom budeš spávať? Chystáš sa na letný cyklovýlet, hrebeňovku, či cestu okolo sveta?

Ako často ho budeš používať? Vytiahneš ho dva krát do roka na festival, alebo chodíš spávať do prírody pravidelne?

Pre koho je spací vak určený? Si urastený muž, drobnejšia žena alebo hľadáš spacák pre dieťa?

Koľko si ochotný investovať?

Ak máš v tomto jasno, poďme sa pozrieť na rozdelenie spacákov.

 

1) Podľa teploty spacie vaky delíme na letné, trojsezónne, štvorsezónne a expedičné.

Letné

Letné spacáky sú určené do teplých letných mesiacov, kedy teplota v noci neklesne pod cca 6 °C. Ak sa chystáš hlavne na stanovačky, tábory, čunder alebo festivaly v tomto období, letný spacák ti bohate stačí. Je pomerne ľahký s váhou do 1 kg a ako výplň sa používa syntetické duté vlákno.

Trojsezónne (jar, leto, jeseň)

Ak ti letný spacák nestačí a rád spíš vonku v prírode od jari do jesene bez ohľadu na poveternostné podmienky, vyberaj z trojsezónnych spacákov. Ponúkajú najlepší pomer cena/výkon a preto je to najviac vyhľadávaná kategória. Odporúčame vybrať si z nej aj v prípade, že patríš medzi zimomravejších ľudí. Komfortne sa v ňom vyspíš aj pri teplote okolo 0 °C a jeho veľkosť a váha sa líši v závislosti od výplne. Ak hľadáš extrémne ľahký spacák, odporúčame páperie. Ak nejde o každý gram prípadne ho budeš využívať vo vlhkom prostredí odporúčame ako výplň syntetiku.

Zimné/štvorsezónne

Sú určené na zimné obdobia v stredne vysokých horách aj do tých najchladnejších podmienok. Sú technologicky veľmi prepracované a odolné aj voči vlhku. Tepelný komfort odráža aj jeho väčšia veľkosť a váha oproti trojsezónnym spacím vakom. Ako výplň sa používa husacie alebo kačacie páperie a perie.

 

2) Podľa výplne delíme na páperové a syntetické.

Páperové

          V páperových spacákoch sa používa ako výplň buď kačacie alebo husacie páperie, ktoré má lepšie izolačné vlastnosti. Najväčšie výhody páperových spacákov sú výborný tepelný komfort pri nízkej váha, zbaliteľnosť (malý rozmer) a pri správnej údržbe aj dlhá životnosť. Nie sú vhodné do vlhkého prostredia a majú vyššiu cenu oproti syntetickým výplniam.

Páperie ma veľkú schopnosť absorbovať vlhkosť. Keď spacák zvlhne, takmer stratí svoje izolačné vlastnosti až kým úplne nevyschne. Naopak, vďaka absorpcii vnútornej vlhkosti pomáha udržať príjemnú mikroklímu a lepšie tepelné vlastnosti v suchom či mrazivom prostredí.

Pri páperových spacákoch sa stretávame aj s označením CUIN alebo 80/20, prípadne 90/10.

80/20 - 90/10: je podiel páperia a peria. 

CUIN (Fill Power): V metrickej sústave je tento údaj kg/m3. V praxi to znamená, schopnosť páperie "nasať" vzduch. Čím je táto hodnota vyššia, tým spacák lepšie izoluje.

Používaním rôznych komorových systémov hlavne u páperových spacích vakov sa eliminuje pohyb peria a páperia do strán a vďaka komorám náplň zostáva na mieste. Doležité je aká je výška izolačnej vrstvy a nie množstvo výplne.  Izoluje vzduch a nie páperie. Tým pádom potrebujeme čo najviac vzduchu nahnať do páperia. Čím je páperie kvalitnejšie a plnivejšie, tým je spacák schopný väčšej izolácie, pri nízkej váhe a menšej skladnosti.

Expedičné a zimné spacáky mávajú vode odpudivú úpravu Down Tek, ktorá z časti eliminuje nevhodnosť využitia vo vlhkom prostredí.

Syntetické

Syntetické výplne delíme na duté vlákna a mikrovlákna. Používajú sa väčšinou pri letných a trojsezónnych spacákoch a väčšina z nich sa vyrába z recyklovaných plastov. Oproti páperovým spacákom sú lacnejšie a menej náročné na údržbu. Najväčšou výhodou je izolácia za vlhka takže sú vhodnejšie na spanie pod holým nebom. Znesú aj nešetrné zaobchádzanie a bez problémov ich môžete prať v pračke.

Duté vlákno

Spacák z dutého vlákna je najlacnejšou variantou, avšak je objemnejší, ťažší a jeho životnosť je kratšia ako pri ostatných druhoch výplne. Pokiaľ je pre vás priorita cena a spacák nebudete používať v náročnejších podmienkach, duté vlákno je správnou voľbou.

Mikrovlákno

Mikrovlákno je výkonnejší materiál s lepšími vlastnosťami ako duté vlákno a môžeme ho považovať za zlatú strednú cestu. Používa sa v letných, trojsezónnych a dokonca aj v niektorých zimných spacákoch. Oproti dutým vláknam je ľahší a má lepšie izolačné vlastnosti.

Hybridná výplň - Tu sú použité ako páperie tak aj umelé vlákno. Spodná časť je naplnená syntetickým vláknom, ktoré má lepšiu izoláciu za vlhka a vrchný diel je plnený páperím pre lepšiu izolačnú schopnosť. 

 

3) Podľa pohlavia:

- unisex

- dámske

- detské

 

Dôležité informácia  je teplotný rozsah.

Komfort: tento údaj je braný ako komfortná teplota pri ktorej môžeme spať minimálne odetí pri optimálnych podmienkach bez toho, aby sme sa budili na zimu. Pretože dámy majú inú anatómiu tela a inak znášajú zimu je tento údaj pre ne. 

Komfort limit: tento údaj je skôr daný pre pánov. Toto číslo uvádza komfort zónu, kedy by ste sa ešte mali vyspať bez toho, aby ste sa budili na zimu.

Extrém: tento údaj  udáva naozaj extrémnu teplotu, ktorú dokážete prežiť  v danom spacom vaku. Určite, však, pri tejto teplote celú noc nezažmúrite ani oko. Tento údaj neberte ako odrazový mostík. 

Teploty, pri ktorých Vám bude v spacom vaku teplo závisia aj kvalitnej karimatky, ktorá dokáže izolovať chlad od zeme a tiež od individuálnej schopnosti človeka znášať zimu.

Ďalšie údaje, ktoré nájdete na spacákoch je váha,rozmery spacieho vaku, a rozmer transportného obalu po nabalení. 

Životnosť

Spací vak a jeho životnosť závisí  hlavne od toho akú starostlivosť budete svojmu spacáku venovať.  Bolo spomenuté, že u páperových spacích vakov je životnosť dlhšia. Aj s touto výplňou sa spací vak má prať a tým odstraňovať mastnotu a nečistotu zo samotného spacieho vaku a aj páperovej náplne. 

Skladovanie

je dôležitý faktor a taktiež intenzita používania. Ak svoj spací vak budete často krát a dlho dobo používať, t.j., rozkladať a skladať, prenášať ho v transportnom obale stlačený a samozrejme spať v ňom, tak ako všetko aj tieto materiály budú vykazovať únavu a ich kvalita izolácie bude klesať postupne. Ideálne pre spacák je aby ste ho skladovali rozprestretý, napríklad v posteli. Balte ho, čo najviac nepravidelne, ideálne ho natlačte do transportného obalu. 

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €