preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

História značky Scarpa

NOVINKY VO SVETE OUTDOORU

História značky Scarpa

1. apríl 2015

Inovácia a tradícia majú hlboké korene v spoločnosti Scarpa. Táto rodinná spoločnosť so sídlom a aj s výrobným závodom v severnom Taliansku začala písať svoju históriu v roku 1938.

Spoločnosť bola založená v meste Asolo. Je to v horskom prostredí v regióne Montebelluna. Pôvodná myšlienka bola v oblasti Asolo spojiť tých najlepších a najkvalitnejších obuvníkov.

SCARPA -  Società Calzaturiera Asolini Riunita Pedemontana Anonima

Luigi Parisotto kúpil spoločnosť so svojimi bratmi a budovali ju ako rodinný podnik. Už v 11 rokoch rástol jeho záujem o výrobu pohodlných a mäkkých topánok a postupne si osvojil umenie výroby. Písal sa rok 1940. Pracovať pre Scarpu začal v roku 1942. Od prvého momentu  Parisotto miloval proces, v ktorom sa kus kože menil na obuv. Všetko to bola čisto ručná výroba. Na začiatku päťdesiatych rokov predvádzal topánky z vlastnej kolekcie. Dokázali vyrobiť 4 až 15 párov obuvi denne. Zákazníci boli miestni poľnohospodári, ktorí potrebovali pohodlnú a nezničiteľnú obuv.

Od 1950 sa začalo hovoriť o vysokej kvalite Scarpa obuvi. Prilákalo to klientelu nielen z regiónu Montebelluna ale aj z mnohých iných častí severného Talianska.

V roku 1956, Parisotto s tromi bratmi a s pomocou rodiny dali  dokopy peniaze a ponúkli ich Scarpe.  Ponuku prijali a obchod pod ich vedením rástol. Začali expandovať vo väčších rozmeroch. Zamestnali  17 odborných obuvníkov a po krátkom čase dokázali vyrobiť  50 - 60 párov denne. 

Táto spoločnosť bola medzi prvými, ktorá rozpoznala potreby kvalitnej obuvi v rýchlo sa rozvíjajúcej komunite horolezcov. Rýchlo pochopili nový trend  a začali s výrobou obuvi s vlastnosťami zameranými pre horolezcov a turistov. Mnoho talianskych horolezcov začalo svoje výstupy práve v značke Scarpa. V roku 1965 v Bostone žijúci Američan talianskeho pôvodu začal dovážať Scarpu. Toto bol prvý moment, kedy sa z Asola začala vyvážať obuv do USA.

Scarpa naďalej inovuje a v roku 1970 prichádza na trh s populárnymi Rally topánkami pre alpské lyžovanie. Taktiež pre priekopníkov výškového horolezectva vyrobili výškové plastové topánky. Najprv pod názvom Grinta a neskôr Inverno (ako je známe v Severnej Amerike, v medzinárodnom meradle len Vega). Táto topánka bola používaná mnohými špičkovými horolezcami a pioniermi v Himalájach a Antarktíde. Boli tiež prijaté do talianskej, americkej, francúzskej a španielskej armády a používali ich vojaci v extrémnych podmienkach.

 

V roku 2005 Scarpa otvorila svoje sídlo v Severnej Amerike. Stalo sa tak po mnohých desaťročiach od založenia značky Scarpa. Táto dekáda bola pre spoločnosť novým míľnikom a začala sa distribúcia po Amerike a Kanade.  Práca rodiny Parisotto v Boulder a ich kancelária teraz pomáha s vývojom produktov pre trh USA a Kanadu. Dohliada na predaj a marketing v Severnej Amerike a dodržiavanie tradície značky.

Tento priekopnícky duch pokračuje v Scarpe dodnes. Spoločnosť má veľa prvenstiev. Ako prví začali používať Gore-Tex v obuvi a prví vyvinuli plastové telemarkové topánky. Predstavili ich v roku 2007. Boli to prvé kompatibilné telemarkovo-vysokohorské topánky.

 

Aj nová generácia  rodiny Parisotto pokračuje v snahe o inovatívny vývoj horskej obuvi. Sandro, Piero, Dávid, Cristina a Andrea Parisotto naďalej vedú spoločnosť k výrobe najlepšej obuvi pre pešiu turistiku a treking, vysokohorskú turistiku, horolezectvo a lyžovanie.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €