preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Kanken ako umelecké dielo

Kanken ako umelecké dielo

22. august 2017

Fjällrväen Kanken

Fjällräven Kanken ako umelecké dielo

Všetko sa začalo víziou rovného chrbtu a priestorom na dvoje dosky formátu A4. Zakladateľ spoločnosti Fjällräven Ake Nordin videl, aké majú školáci problémy s chrbticou kvôli tomu, že nosia tašky na rameno s jedným popruhom. Rozhodol sa pre to vytvoriť batoh, ktorý bude odolný, ľahký a ideálny pre nosenie školských potrieb, vrátane učebníc. Zároveň pomôže deťom pri chodení do školy udržať rovný chrbát. Dokončený bol v roku 1978 a dostal názov Kanken. Detský chrbát sa vyrovnal a zrodil sa nadčasový produkt.

O 40 rokov neskôr bol Kanken, vďaka svojmu špecifickému a jednoduchému dizajnu klasifikovaný združením Svensk Form ( Švédska spoločnosť umeleckých remesiel a dizajnu) ako úžitkové umenie.

 Je jednoducho úžasné, že bolo ocenené niečo, čo si desiatky, možno i stovky tisíc detí so sebou niesli v prvý deň do školy. Kanken sa stal súčasťou detstva mnohých ľudí. Dnes je oveľa populárnejší ako v minulosti. Aj keď stále vyzerá rovnako ako pred 40 rokmi. Vraví Svante Bjorkroth, produktová vývojárka vo Fjällrävene.

Aby bol produkt uznaný ako úžitkové umenie, musí mať v rámci svojej kategórie umelecky nezávislý a jedinečný dizajn. Dizajn musí byť unikátny a ľahko rozpoznateľný. Výbor Svensk Form vo svojom prehlásení uviedol, že Kanken je veľmi osobitý, pokiaľ ide o dizajn a má ľahko rozpoznateľný charakter. Má taký stupeň originality, že sám o sebe predstavuje sofistikované umelecké dielo.

Kanken má naozaj niekoľko detailov, vďaka čomu jeho dizajn vyniká jednoduchosťou. Pozrite sa napríklad na ramenné popruhy batohu. Tvorí ho štvormetrový pás, ktorý sa kríži za chrbtom, aby boli ramenné popruhy a rúčka vytvorené z rovnako dlhej popruhovej tkaniny. Je to jedinečné konštrukcia. Hovorí Svante.

Základnou myšlienkou bolo, aby poskytoval priestor pre dve zložky formátu A4. To viedlo k vytvoreniu obdĺžnikového tvaru. Ostatné batohy mali guľatý tvar. Dizajn ostatných prvkov – štvorcové vrecká a červeno-bieleho loga, ktoré vypadá trochu ako pečať.

V outdoorovom priemysle je celkom bežné, že sa návrhári snažia na každý produkt implementovať čo najväčšie množstvo detailov a vybavenia. Kanken je presným opakom. Jeho čisté línie prespievajú k tomu, že počas výroby neprichádza k nepresnostiam.

Fjällräven Kanken

Odolný materiál Vinylon F, z ktorého je batoh vyrobený, bol špeciálne vyvinutý pre Kanken. Je to naozaj odolný materiál, ktorý prirodzene starne, pri nosení získava patinu alebo lesk, čo mu dodáva na zaujímavosti.

Chceme, aby si ľudia kupovali kvalitné výrobky, ktoré im vydržia dlho. Ďalším dôvodom, prečo Kanken získal toto ocenenie je to, že od svojho začiatku prešiel len minimálnymi zmenami v dizajne. A preto ho zrejme ľudia majú radi. Ľudia ho poznajú.“ Vraví Svante.

Vďaka svojmu novému statusu umeleckého diela je teraz Kanken chránený autorským zákonom.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €