preload

Počas veľkonočných sviatkov máme zatvorené. Radi vás uvidíme opäť 2. apríla.

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Opinel, nože s tradíciou

RADÍME VÁM

Opinel, nože s tradíciou

29. november 2018

Nôž ako prastarý nástroj sprevádza človeka už od počiatku vekov a jeho dnešná podoba sa len málo líši od tých pôvodných. Evolúcia ľudstva je sprevádzaná nástrojom, ktorý sa menil ako sám človek. Jeho ušľachtilosť, jeho sila a duša bola kovaná v dielňach majstrov tisíce rokov.

Koncom augusta v srdci Savojských hôr vo Francúzsku, sme spoločne s našimi obchodnými partnermi z Českej republiky mali možnosť navštíviť továreň na výrobu nožov značky Opinel. Francúzske mesto Chambéry so svojou históriou a kultúrou je už vyše 120 rokov spájané s jednou z najstarších nožiarskych rodinných firiem, je to miesto kde nôž znamená Opinel. Náš pobyt a prezentácia trvala tri dni, počas ktorých sme mali možnosť vidieť proces výroby priamo v továrni a históriu značky v múzeu v meste St. Jean de Maurienne, kde je zaznamenaná celá história firmy.                                            

V čase vzniku Opinelu mali nože čepele z uhlíkovej ocele XC90, ktoré sa v limitovaných sériach vyrábajú dodnes. Ich nevýhoda spočíva v tom, že aj napriek vynikajúcim vlastnostiam ostria sa čepel musí udržiavať čistá a suchá aby nekorodovala, aj keď v porovnaní s nerezom ju nieje nutné ostriť tak často. Časom výroba čepelí prešla na vysoko kvalitnú nerezovú oceľ, ktorá je na objednávku vyrábaná vo Švédsku. Táto oceľ je svetoznáma a jej vysoká tvrdosť, odolnosť proti korózi a opotrebovaniu dodáva nožom ich trvácnosť.

Príbeh s názvom Opinel sa začal písať pred vyše 120 rokmi v dedinke Albiez-Le-Vieux v malej kováčskej dielni, kde Joseph Opinel začal vyrábať nože v počte 60 kusov denne. Stroje boli v tej dobe poháňané dômyselnými vodnými systémami vodou z neďalekej horskej rieky, ktorá bola z kanálov samospádom navádzaná do kováčskej dielne, kde pomocou kolies a lopatiek rozbiehala kováčske kladivá. My sme mali tú česť ako prví nahliadnuť do týchto historických priestorov.
V továrni nám bolo odhalené tajomstvo skladovania, sušenia a spracovania dreva na rukoväte. Vyrába sa z viacerých typov dreva, buk, orech či olivovník. Deväťdesiat percent dreva pochádza z Francúzska a schne niekoľko rokov, aby dosiahlo vnútornú vlhkosť menšiu ako 10%.

Celý postup výroby začína vysekávaním čepelí, tie sa následne kalia, lakujú, lasorovo gravírujú a brúsia špeciálnym spôsobom, ktorý je však výrobné tajomstvo a tak ho neukázali ani nám.

 Po prejdení celého výrobného procesu nám boli predvedené aj testy odolnosti, či porovnávanie kvality s najlepšími nožmi iných značiek. Po návšteve továrne nám boli odprezentované všetky druhy nožov, pre hubárov a remeselníkov, ozdobné nože s rukoväťami z exotického dreva (eben, cocobolo, zebrano), alebo limitovaná séria z Damascénskej ocele. Tiež sme videli novinky v oblasti Outdooru, špeciálne nože modelov VRI s píšťalkou a fire steelom. Unikátnosťou značky Opinel nie je len tvar, ktorý sa nemenil od začiatku a udržuje si svoju nadčasovosť a funkčnosť po dlhé roky, spôsob uzamknutia čepele patentovaným tzv. otáčacím krúžkom, ktorý firmu preslávil, ale taktiež flexibilnosťou výroby. Nože sa vyrábajú podľa dopytu mesačných predpovedí a objednávok. To znamená, že všetky vyrobené produkty sa hneď expedujú priamo k zákazníkovi.

Filozofiou spoločnosti je udržiavať nože cenovo dostupné pre každého. To sa jej darí vďaka využívaniu trvalo udržateľných zdrojov, ako napríklad recyklácia vody na chladenie, či využívanie pilín na kúrenie. Obrovským bonusom je minimálne, takmer žiadne využívanie plastových obalov. Ušetrené zdroje sa investujú do ďalšieho vývoja a ľudských zdrojov.

V súčastnosti Opinel vyváža svoje nože do všetkých kútov sveta a odhaduje sa, že každých 10 sekúnd sa predá jeden Opinel.

Náša cesta skončila v meste Annecy, kde je najstarší obchod značky Opinel. V jeho priestoroch sme videli všetky dostupné produkty, ako aj výklad a filozofiu predaja.

Poďakovanie patrí vedúcim zástupcom firmy za skvelú pohostinnosť a prezentáciu, ako aj členom rodiny Opinel, ktorí aj naďalej hrdo pokračujú v ich nožiarskej tradícii.
Trekland, predajca a dodaváteľ kvalitného outdoorového vybavenia je tiež súčasťou rodiny Opinel, preto produkty tejto značky môžete nájsť aj v našich kamenných obchodoch, alebo v e-shope tu.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €