preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

História značky Lafuma - z dedinky do sveta!

HISTÓRIA

História značky Lafuma - z dedinky do sveta!

9. máj 2019

Lafuma je dnes vyše 80 rokov stará značka s tradíciou výroby kvalitného outdoorového vybavenia. Venuje sa produkcii odevov, obuvi a hardvéru na turistiku a cestovanie, ale aj lifestyle segmentu. Dizajn výrobkov Lafuma sa nesie v duchu jednoduchosti pre používateľov a samotná výroba je založená na myšlienke udržateľnosti, recyklácie a čo najmenšej environmentálnej záťaže. Sídlo Lafuma sa nachádza v meste Annecy uprostred Francúzskych Álp, no výroba prebieha okrem Francúzska aj v Maďarsku, Číne a ďalších krajinách.

Založenie

Značka bola založená roku 1930 v malebnej dedinke Anneyron uprostred Francúzska trojicou bratov Lafumovcov. Podnetom k založeniu bol ich vynález plne kovovej chrbtovej konštrukcie batoha a s ním súvisiaci prvý produkt - batoh L´SAC LAFUMA, ktorý si našiel veľkú obľubu u širokej verejnosti. Úspech tohto diela tiež podporilo uzákonnenie platenej dovolenky vo Francúzsku v roku 1936 a s ním zvýšené možnosti cestovania. Batoh nazývaný aj "Tyrolien" bol tiež použitý na prvú francúzsku expedíciu do Himalájí. Batoh sa znovu začal vyrábať pred pár rokmi. Teraz je však určený na mestské využitie, alebo ako príručný batoh na cesty.

Kempingový nábytok 

Zo skúseností s prácou s ľahkými a pevnými kovovými konštrukciami pri výrobe batohov prišla Lafuma s ďalšou inováciou vo svete outdooru. Skladací kempingový nábytok zožal obrovský úspech. Bolo to prvé rozšírenie výroby od batohov a prvá kolekcia nábytku Lafuma bola predstavená na medzinárodnej výstave Spoga v Nemecku v päťdesiatyh rokoch. Tieto udalosti boli začiatkom nového odvetvia značky, ktoré tiež funguje až do dnes.

Školské tašky, spacáky a stany

Na prvý pohľad zvláštna kombinácia, no v tomto prípade sa jedná skôr o náhodu ako úmyselne plánovanú kolekciu pre školy v prírode. V 80. rokoch boli školské tašky veľmi populárne a práve to využila Lafuma na prienik do lifestyle segmentu. Tieto klasické tašky si francúzski žiaci obľúbili veľmi rýchlo, a tak definitívne začala Lafuma okrem turistických ruksakov vyrábať aj menšie na každodenné využitie. V roku 1985 však Lafuma plánovane spustila ešte jeden segment svojej výroby. Stany a spacáky boli rozšírením turistického vybavenia.  

 

Prvá kolekcia odevov, prvá Gore-Tex® bunda a začiatky recyklácie

K viacerým kľúčovým zlomom došlo v roku 1993. Dobre rozhbehnutá firma s množstvom fanúšikov sa rozhodla pustiť do úplne nového odvetvia. Práve v tomto roku Lafuma predstavila prvú kolekciu turistického oblečenia a v nej aj prvú Gore-Tex® bundu s názvom Sangar Jacket. Že to bol krok správnym smerom sa potvrdilo okrem iného tým, že na svete sa jej predalo vyše 200 000 kúskov.

Ďalším míľnikom pre Lafumu bol začiatok ekologickej orientácie výroby. V tom istom roku totiž začala na výrobu batohov používať recyklovanú bavlnu a predstavila úplne novú kolekciu vyrobenú z recyklovaných materiálov.

Vo februári 1995 Lafuma a jej vtedajší šéf pán Philippe Joffard, ako francúzsky líder na trhu batohov odsunul na druhé miesto konkurenčnú značku Millet, ktorú zároveň aj kúpil spolu s dvoma ďalšími firmami. Tieto firmy sú do dnes súčasťou jedného koncernu Millet Mountain Group a každá funguje pod svojou značkou. Patrí k nim ešte značka Eider. O histórií Milletu si môžte prečítať tu. Zaujímavosťou o Phillipe Joffardovi je, že značku Lafuma zdedil po jednom zo zakladateľov tak, že si vzal za ženu jeho dcéru.

Nové tisícročie, nové výzvy

S príchodom roku 2000 vkročila Lafuma do ďalšej oblasti outdooru. Tento krát sa firma obula do topánok. Vzhľadom na to, že tento priemysel v rámci Európy mal za sebou pestrú históriu s menami ako Asolo, Scarpa atď. nebolo jednoduché si nájsť svoje miesto. Lafuma však dokázala preraziť a výrobe topánok sa venuje až do dnes. Popri prvých topánkach firma zvýšila aj úroveň ekológie vo výrobe a prišiel na svet batoh PROTECT 25, vyrobený s certifikátom WWF. Od roku 2002 je okrem najvyššej kvality prioritou Lafumy udržateľná výroba. 

Firma si tiež uvedomuje, že príroda v súčasnosti potrebuje našu pomoc, preto začala organizovať podujatia na pomoc lesom. Jedným z nich je aj akcia OPREATION MONTAGNE RESPONSABLE, o ktorom si budete môcť čoskoro prečítať v novom článku.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €