preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Drytooling

Drytooling

DRYTOOLING

Drytooling ako horolezecká disciplína vznikala v 80. rokoch prirodzene zo situácií v teréne, kedy horolezci liezli ku komplexným ľadovým stenám (záclonám) cez mixové cesty. Avšak, v tejto dobe sa ešte nehovorilo o pojme "Drytooling", ale až neskôr v roku 2000 sa vytvorila samostatná športová disciplína s týmto názvom. I keď história výstupov, či pretekov v Drytoolingu vo svete, či na Slovensku nie je vôbec zanedbateľná, tak práve v súčasnosti sa Drytooling čoraz viac dostáva do povedomia horolezeckej verejnosti.
 
Pri tomto športe sa pri lezení nepoužívajú ruky, či tradičné lezečky, ale zbrane (čakany) a lezečky s monohrotom, ktorý lezec pokladá na chyty alebo zakopáva do drevotriesky, dreva (simulácia ľadu na umelej stene), či ľadu. Zbrane s ostrými hrotmi sa zakladajú do funkčných častí chytov, ktoré sú rôzne tvarované a môžu byť vytvorené z rôznych materiálov. Používajú sa napríklad kamenné, kovové, plastové, či kombinované chyty (pre Slovensko je typický chyt s názvom "salonka", viď. video s Paťkou).
Pre drytoolistov je tento typ športu vhodnou prípravou do samotných pretekov, ako aj do prelezov ťažkých ciest v horách u nás, či v zahraničí.
 
V roku 2003 sa uskutočnili prvé slovenské drytoolové preteky a organizovali sa každý rok až do roku 2009. Tieto preteky prebiehali na vonkajšej veži pri nákupnom centre v Bratislave. Každoročne sa na tejto udalosti stretávali súťažiaci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Slovinska, Nemecka, či Rakúska. Hlavnými organizátormi boli menovite Andrej Kolárik, Martin Grajciar, neskôr sa k nim pridali Juraj Švingál, Jozef Letko, Tomáš Greksák, Tomáš Masár a ďalší. Preteky získali na mene tým, že prebiehali v skvelej atmosfére a vyznačovali sa kvalitnými cestami od skúsených lezcov. V knihe "100 rokov JAMES" je opísaný Jurajom Švingálom každý ročník drytoolových pretekov, ktorý sa uskutočnil na vonkajšej veži (AUPARK CUP BRATISLAVA).
 
Pretekalo sa aj na iných miestach Slovenska, ako napríklad v Trenčíne, kde sa finále väčšinou liezlo vonku na prekážkach zavesených na stromoch (Krokodíl CUP Trenčín). Skvelé podujatie sa organizovalo v Žiline pod vedením legendy slovenského lezenia Jána Svrčeka (GILMONT drytoolingové preteky, tieto preteky boli súčasťou slovenského pohára v drytoolingu).
Taktiež sa preteká aj v Lieskovanoch blízko Slovenského raja, vďaka silnému miestnemu klubu (Foršting Race, tieto preteky sú súčasťou slovenského pohára v drytoolingu).
Drytoolingovou baštou sa stala aj Handlová pod vedením skvelého lezca Mareka Radovského, ktorý svojou "tichou prácou" uskutočnil preteky na prírodných skalách, umelej vonkajšej stene, či na železničnom viadukte.
Tak ako aj v súčasnosti, tak aj vtedy sa preteky vyznačovali neuveriteľnými športovými výkonmi, hlasným povzbudzovaním a dynamickou atmosférou.
 
(„Hlavně, že nás to baví!“ ako hovorieval lezec s vášňou, Franta Jaroš.)
 

Pripravili sme si pre vás rozhovor so šikovnou slovenskou medzinárodnou rozhodkyňou v ľadolezení a drytoolingu s Paťkou Rafajdusovou.

Sledujte vo videu: 

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €