preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Ochrana živočíchov: Zachráňme polárnu líšku!

TREKLAND TRIP

Ochrana živočíchov: Zachráňme polárnu líšku!

19. apríl 2013

zachráňme polárnu líšku

Zachránte Polárnu líšku!


Polárna líška, alebo Alopex Lagopus ako sa jej hovorí v latinčine, je jedným z pôvodných obyvateľov Škandinávie - zo Škandinávie si urobili svoj domov, pretože ľad z  vnútrozemia začal ustupovať. Bohužiaľ, Polárna líška je na pokraji vyhynutia. Za posledných niekoľko rokov Fjällräven financoval výskum Polárnej líšky na snahu o jej uchovanie.

 

Počas svojich výprav po horách bol Ake Nordin, zakladateľ značky Fjällräven, fascinovaný charizmou Polárnej líšky. Tá je dobre prispôsobená pre život vo vysokých horách Škandinávie a vďaka jej nevýraznej zimnej srsti môže vydržať teploty nížšie, ako 60 stupňo Celzia.

 

Bohužiaľ, Polárna líška je momentálne na pokraji vyhynutia v celej Európe. Kôli lovu pre jej kožušinu sa v rokoch 1900 dramaticky znížil jej výskyt a stala sa chráneným druhom. Vo Švédsku v roku 1928 a v Nórsku v roku 1930. Dlhé obdobie bez dostatočného prístupu k potravinám, najmä malých hlodavcov, ako je Lemmus, a konkurencia červenej líšky sú hlavnými dôvodmi, prečo má táto populácia problémy sa zotaviť. Dnes sa odhaduje, že v Škandinávií existuje asi 130-150 dospelých Polárnych líšok, robustný druh vyžaduje aspoň 500 dospelých.

 

"S trochou tvrdej práce môžeme zdvojnásobiť počet Polárnych líšiek," hovorí Anders Angerbjörn, odborník, profesor a výskumný pracovník na univerzite v Štokholme, a odvoláva sa na svoje skúsenosti z Helagsfjällen. Za posledných 25 rokov mal v srdci tvrdohlavý boj zachrániť Polárnu líšku v Škandinávii.

 

Financovanie výskumu a doplnenie zásob potravín

 

Fjällräven spojil svoje sily s Angerbjörn v 90 rokoch, aby zabezpečili, že viac turistov bude mať príležitosť ísť cez teritórium Polárnej líšky. Naša organizácia daruje peniaze na výskum, pomáhame šíriť informácie a dopĺňa zásoby potravín. Taktiež sme ocenili Andersa Angerbjörna našou cenou Golden Fox Award v roku 2010 pre jeho trvalé, a odhodlané úsilie.

 

Každý účastník Fjällräven Classic a každým predaným výrobkom od nášej kolekcie "Save the Arctic Fox", venujete 5 EUR na výskum Polárnej líšky. V roku 2010 sme na projekt Andersa Angerbjörna odovzdali šek vo výške 12 000 EUR. Táto nadácie je naša jediná nádej ako zlepšiť podmienky na prežitie Polárnej líšky.

Ďakujeme, že aj vďaka Vám môžeme pomôcť pri záchrane tohto vzácneho druhu.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €