preload

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Kontakt

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Veľkostné tabuľky

Darčekové poukážky

Zľavový systém

Ochrana pred kliešťami

Ochrana pred kliešťami

Ochrana pred kliešťami

Príchod jari je časom prebúdzania prírody. Okrem rozkvitnutých stromov a lúk sa prebúdzajú aj živočíchy. Niektoré nám dokážu spríjemniť pobyt v prírode, iné ho naopak dokážu výrazne znepríjemniť.

Medzi mimoriadne nepríjemné druhy patria kliešte, na pohľad malé chrobáčiky, no vo svojom vnútri skrývajú pomerne veľkú hrozbu. Pravdepodobne najznámejšou infekciou prenášanou kliešťami je lymská borelióza. Preto je dôležité dbať na správnu ochranu

Kliešť

Hovorí sa, že kliešte žijú na stromoch a odtiaľ "skáču" na ľudí. Toto tvrdenie je však mýtus. Pravdou o ich výskyte je, že žijú vo vysokej tráve (20 cm až 1 m). Práve tam sa tento hmyz s rozmerom menej ako päť milimetrov skvelo skryje a vyčkáva na svoju obeť. Kliešť nikdy neútočí na prvé možné miesto, ale vyberie si časť tela s jemnou kožou, napríklad vlasatá časť hlavy, okolie uší, podkolenné jamky, slabiny, podpazušie a intímne miesta. 

Kedy je kliešť nebezpečný

Samotné prisatie kliešťa nie je nebezpečné od prvého momentu, pokiaľ sa v krátkom čase odstráni. Problémom je, že prehliadnuť kliešťa prisatého k človeku nie je náročné. Je malý a často krát jeho uhryznutie ani nesvrbí, v porovnaní napríklad s komárom. Kliešť prisatý dlhšie ako 3 hodiny je nebezpečný a ak sa jedná o infekčného jedinca, je vysoká pravdepodobnosť, že mohol infikovať aj uhryznutú osobu. Pre pokojný pobyt v prírode je teda ideálnym riešením prevencia pred samotným prisatím.

Ako sa chrániť pred kliešťom

Chrániť pred ochorením, ktoré kliešť prenáša sa dá niekoľkými spôsobmi:

  • používať dlhé nohavice a rukávy
  • dôkladne si kontrolovať telo
  • oblečenie po každom pobyte v prírode vyprať (kliešť si na vás na oblečení spokojne počká do ďalšieho dňa)

Spomenuté formy ochrany však majú svoje nevýhody. Pri dlhom oblečení je hlavný problém, že kliešť, ktorý lezie zo zeme sa pod oblečenie dostane pomerne jednoducho a tak je táto ochrana nedostatočná. Problémom je aj komfort odevu. Chodiť pri 25°C naobliekaný nie je veľmi príjemné. Dôkladne sa kontrolovať je určite odporúčané a toto tvrdenie plne podporujeme. Kým sa však skontrolujete, môže už byť neskoro a práve preto sa treba zamerať na prevenciu.

Aby sa kliešť prisal, musí sa dostať do kože, teda prejsť všetkými vrstvami, ktoré na nej sú. Práve tu prichádza do hry najefektívnejšia a najpohodlnejšia forma ochrany - dostatočne účinný repelent. Vhodnou látkou, ktorú by mal repelent obsahovať je N,N-diethyl-meta-toluamid, skrátene DEET. Práve túto látku obsahujú repelenty značky Care Plus, ktoré nájdete aj u nás v Treklande. Cieľom takéhoto repelentu nie je zabiť hmyz v momente, keď človeka uštipne, ale omámiť ho a odohnať preč. To znamená že kliešť bude v podstate "opitý" a odíde, ale nezomrie. 

Chemický názov zlúčeniny DEET vyzerá desivo. Súčasné štúdie však potrvdzujú, že DEET pre človeka nie je nebezpečný a 50% koncetrácia látky v repelente je do malarických oblastí presne akurát. V ojedinelých prípadoch u ľudí s extrémne citlivou pokožkou môže vyvolať povrchovú reakciu.  Máme však riešenie aj pre takéto prípady. Repelent Natural, ktorý je založený na prírodnej báze s účinnou látkou Citriodiol® - výťažky z mladých listov eukalyptu citrónového. Citriodiol® je jediná prírodná látka, ktorej účinnosť voči hmyzu je potvrdená vedeckými štúdiami. Tento repelent je vhodný pre deti od 3 mesiacov aj ľudí s citlivou pokožkou. Ponuku repelentov nájdete v našom eshope a viac o Care plus si môžte prečítať v staršom článku.

Stručne o Lymskej Borelióze

Borelióza je infekčné ochorenie, ktoré prenášajú kliešte. U človeka sa prejavuje ako multisystémové zápalové ochorenie. Choroba sa prejavuje v troch štádiach. Prvým je drobné začervenanie ako reakcia na prisatie kliešťa. Zvyčajne má do 1,5 cm a môže byť bolestivé. Táto reakcia sa prejaví 6 -24 hodín od prisatia kliešťa. V prípade, že toto začervenanie neprejde do väčieho rozmeru a do 3 dní od vytiahnutia kliešťa sa stratí, netreba podstupovať liečbu a všetko by malo byť v poriadku. Ak však prerastie do erythema migrans, teda väčšieho zápalového prejavu, treba podstúpiť okamžitú silnú antibiotickú liečbu. Začervenanie sa môže prejaviť aj na inom mieste, preto sa volá "migrans".

V ďalších dvoch štádiach infekcia atakuje postupne všetky orgány a prechádza do vážnejších prejavov. Táto choroba do vysokej miery obmedzuje pohybové schopnosti a preto netreba prevenciu podceňovať. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, no pokiaľ sa liečba neaplikuje dostatočne skoro, môže byť neúčinná.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €